torsdag

Tvivelsutan

Problemet med TG:s författarskap är inte att hon skriver dåligt utan att hon skriver för sig själv. Saknar helt insikt avseende vad läsarna vill ha, vilka trender som gäller och hur prosamarknaden fungerar överhuvudtaget.
Inga namn, men ni fattar vem jag menar.

En annan tanke att leka med denna torsdag är Litteraturinstitutets senaste uppskattning som gör gällande, om än i indirekta ordalag, att upp till 30% av allt som skrivs ad innehåll skrivs av spökskrivare, helt eller delvis. För dig som inte är med, ad innehåll syftar på text (bok, artikel, blogginlägg o d) som skrivs för innehållet, inte formen.
Vi som arbetar med texter professionellt har märkt detta sedan länge. Konstiga likheter mellan skapelser av skribenter som inte borde ha gemensamma nämnare, i språk eller stil. När skribenter plötsligt och utan synbar anledning använder uttryck och ord som de annars, i sina tidigare/andra texter aldrig använt. Då kan man göra en grundligare jämförelse och kanske upptäcka att den nya texten inte alls är lik skribentens "vanliga" skriverier.

Vissa författare använder vissa ord och uttryck på så sätt att det är lätt att känna igen deras hand i en text/bok/artikel. Ta Jan Guillou: hans tvivelsutan förekommer ofta. Ingen annan känd skribent/författare använder sig av detta ålderdomliga ord länge. Och så vidare.

Inte att det är fel med spökskrivare. Men det borde framgå tydligare och inte fumlas med.

Inga kommentarer: