lördag

Ny bok blir ny film

Historien är en fantasifull allålderssaga om en vilsen pojke som ger sig av för att hämta en fallen stjärna som bevis på sin kärlek till byns vackraste flicka. Men när han väl hittar stjärnan visar den sig vara en högst levande björn vid namn Ursulus – och det är fler än bara pojken som är på jakt efter besten.

Här finns klassiska sagoingredienser som elaka älvor som söker evig ungdom och den renhjärtade ynglingens jakt på äkta kärlek. Här finns också revisionistiska inslag som Ursulus förlorade ungar som under den råbarkade ytan visar sig vara hur fjolliga som helst.

Boken är charmigt, romantiskt och ofta väldigt roligt – och den är på väg in i den annars ofta ganska humorbefriade filmindustrin. Casting lovar att misslyckas. Skådespeleriet förväntas vara överlag skapligt men själv fastnar jag förstås mest för björnens romantiska sida och kungens hänsynslösa intrig. Regissören säger att han vanligtvis håller huvudsakligen schysst tempo i det hela, vi får se hur han lyckas den här gången.
Klart läsvärt för både stora och små.

Inga kommentarer: